Genker Zwemvereniging Neptunus (GZVN) heeft drie afdelingen: zwemmen, waterpolo en schoonspringen. Een kwalitatieve sporttechnische begeleiding vormt de basis van onze werking waarin de ontwikkeling van kinderen en jongeren centraal staat, van recreatief tot competitief sporten. In onze competitie-afdelingen kan ieder op zijn/haar niveau sporten, variërend van provinciaal tot (inter)nationaal niveau.

GZVN kent haar oorsprong in ‘Zwemclub Hengelhoef’. Vanaf 1971 werd in het openluchtzwembad van Hengelhoef en het zwembad van het T.I. St. Lodewijk in Genk gezwommen. Op initiatief van de toenmalige voorzitter, dhr. Raedschelders, sloot de club zich aan bij de Koninklijke Belgische Zwem- en Reddersbond onder het stamnummer 196. In 1975 werd een nieuw onderkomen gevonden in het stedelijk Sportcentrum, het huidige SportinGenk Park,  en veranderde de naam in Genker Zwemvereniging Neptunus (GZVN). Naast zwemmen werden later ook waterpolo en schoonspringen aangeboden. In 2025 viert GZVN haar 50-jarig bestaan.

GZVN heeft tot belangeloos doel de beoefening van de Zwemsport (schoonspringen, waterpolo en zwemmen), te ontwikkelen en te organiseren, diensten te verlenen aan de leden met als uitgangspunt het welzijn en de uitbouw van de Zwemsport, de belangen van de leden te verdedigen, de watersport te promoten en de beoefening ervan te bevorderen teneinde bij te dragen aan de lichamelijke opvoeding.