Fijn dat jullie interesse hebben in onze zwemclub!

Om bij GZVN te mogen starten, zijn er 2 mogelijkheden:

Mogelijkheid 1: zwemlessen gevolgd bij de sportdienst van Genk.
Indien uw zoon/dochter zwemlessen heeft gevolgd bij de sportdienst van Genk volgt er een evaluatie door de jeugdverantwoordelijke en coördinator van GZVN tijdens de laatste week van de zwemlessen reeks en dit tijdens de zwemlessen. De jeugdverantwoordelijke en coördinator van GZVN kijken dan, groep per groep, wie in aanmerking komt om te kunnen starten bij GZVN. Indien uw zoon/dochter in aanmerking komt, krijgt u een uitnodiging van GZVN via mail.

 

Mogelijkheid 2: zwemlessen gevolgd privé of bij een andere stedelijke/gemeentelijke sportdienst.
Indien uw zoon/dochter zwemlessen heeft gevolgd en dit privé of bij een andere stedelijke/gemeentelijke sportdienst, zijn er enkele basisvoorwaarden om deel te kunnen deelnemen aan de testdagen:

 1. Uw zoon/dochter is minstens 5 jaar en jonger dan 9 jaar, heeft geen waterangst en heeft het Otter-brevet* (of iets gelijkaardigs) gehaald. Indien uw zoon/dochter aan deze voorwaarde voldoet kan u uw zoon/dochter opgeven voor de testdagen.

* inhoud Otter-brevet:

 • inspringen in diep water
 • verplaatsen in buiklig
 • verplaatsen in ruglig
 • al zwemmend van buik naar rug draaien
 1. Uw zoon/dochter is minstens 9 jaar en jonger dan 12 jaar, heeft geen waterangst en heeft de slagen crawl, schoolslag en rugslag onder de knie. Indien uw zoon/dochter aan deze voorwaarde voldoet kan u uw zoon/dochter opgeven voor de testdagen.

 

GZVN organiseert voor nieuwe kandidaat zwemmers twee testdagen per jaar: voor de kerstvakantie en voor de zomervakantie. De bedoeling is om, afhankelijk van het resultaat van de testdag en het aantal beschikbare plaatsen, de nieuwe zwemmers te laten starten na deze vakanties.

Zowel tijdens de evaluatie door GZVN bij de sportdienst van Genk als bij de testdagen wordt er gelet op:

 • waterveiligheid
  • durf om in te springen in diep water
  • geen angst om het hoofd onder water te steken
  • uit het water klimmen
 • vormspanning/ drijfvermogen en watergevoel (roteren, verplaatsen op de buik en rug)
 • flexibiliteit van de enkels en voeten, dit is belangrijk voor het aanleren van de beenbeweging
 • inzet tijdens de zwemles/testmoment

extra indien je ouder dan 9jaar bent wordt er ook gekeken naar

 • techniek schoolslag, crawl en rugslag

 

Na de testdag zijn er twee mogelijkheden:

Mogelijkheid 1: Je zoon/dochter wordt geselecteerd en mag starten in de zwemclub.

Proficiat, je zoon/dochter mag starten bij GZVN. De jeugdcoördinator en coördinator gaan aan de hand van de evaluatie op de testdag je zoon/dochter toewijzen aan een groep. Je ontvangt een mailtje met meer info. Het verder zwemtraject kan je volgen aan de hand van de visual in deze link.

In de groepen Fundamentals 1 tem 5 leren wij de 3 zwemslagen (rugslag, crawl en schoolslag) aan zoals de kinderen ze nodig hebben om wedstrijden te zwemmen. 
In de laatste groep (fundamentals 5) wordt ook een eerste kennismaking met vlinderslag geïntroduceerd en mogen de zwemmertjes voor het eerst deelnemen aan kleinschalige wedstrijden (PACO wedstrijden, meer info in de rubriek pré competitie). 

Mogelijkheid 2: Je zoon/dochter wordt niet geselecteerd voor de zwemclub. 

Je zoon/dochter is helaas niet geselecteerd. Dit kan zijn omdat hij/zij te jong/te oud is en/of net niet onze vooropgestelde criteria behaald. Hij/zij kan bij de sportdienst van Genk een reeks volgen. Hiervoor kan je een kijkje nemen op de website van de sportdienst (sportingenk.be) of contact opnemen met Ive Vanbilsen (Ive.vanbilsen@genk.be). Je kan in de mail altijd vermelden dat je een testdag hebt gedaan bij de zwemclub.

Overtuigd? Vul dan onderstaand formuliertje in.